(050) 162 08 88
(067) 800 10 77
(067) 800 10 77

Час роботи колл центру:
с 09:00 до 17:00
Пн-Птн

(050) 162 08 88

(067) 800 10 77

(093) 213 19 60 Viber

Що таке дитяче харчування?
Квітень 05, 2019

Що таке дитяче харчування?

Автор:

Особливості дитячого харчування

Відповідаючи на питання - «Дитяче харчування, що це?», потрібно пам'ятати про те, що малюкам дають виключно свіжі продукти, без добавок. Отже, продукти дитячого харчування повинні відповідати віку і особливостям дитини, задовольняти вимоги зростаючого організму. Щоби чітко відповісти на питання «Що таке продукти дитячого харчування?», слід розмежувати їх на суміші дітей до 6 місяців і харчування для прикорму. Розглядаючи продукти для харчування малюків першого півроку життя, дізнаємося, що означає гомогенізоване дитяче харчування.

Якщо прикорм починають вводити раніше 6 місяців, обов'язково потрібно вибирати пюре, подрібнені до однорідного стану, це і означає, що вони гомогенізовані. В процесі гомогенізації всі складові продукту, наприклад, дитячого овочевого або фруктового пюре, подрібнюються і перемішуються до однорідного стану. Таке пюре довго зберігається, не втрачаючи своїх властивостей, які не розпадаючись на окремі складові.

Дітям від 6 до 9 місяців дають дитяче харчування в перетертому вигляді, з більш великими часточками, починаючи від 9 місяців в раціон вводиться їжа шматочками. Це обов'язкова умова, аби малюк вчився жувати. Іноді дітки відмовляються їсти подрібнені, перетерті продукти, наприклад, якщо у них рано прорізалися зубки. Таким крихіткам потрібно давати їжу мікродозами - маленькими шматочками, які вони цілком можуть жувати зубками і яснами.

При введенні прикорму обов'язково враховуємо індивідуальні особливості. Не завжди харчовий інтерес прокидається в 5-6 місяців. Не варто годувати дитину насильно, примушувати з'їдати всю порцію. Так можна просто відлякати малюка від їжі, навіть якщо до того він виявляв харчовий інтерес. Пропонуйте кожен день смачні і свіжі продукти, але не наполягайте. Прикорм до 1 року має на меті не нагодувати, а тільки познайомити з дорослою їжею. Тому не поспішайте, голодна дитина не буде спокійно грати і посміхатися батькам.

Особливості вибору дитячих сумішей

У поодиноких випадках, коли у жінки складності з виробленням грудного молока, а також за медичними показами, дитина переводиться на штучне вигодовування. Здавалося б, тут все просто – потрібно купити суміш, що відповідає віку малюка. Але тут важливо знати, що таке лактоза в дитячому харчуванні. Це вуглевод, необхідний для обміну кальцію, засвоєння цінних вітамінів, що підтримує ріст нормальної мікрофлори в кишечнику. Крім того, лактоза стимулює розвиток нервової системи, бере участь в ендокринних процесах. При лактозній недостатності, коли цей фермент не засвоюється в організмі, підбираються безлактозні суміші, трохи пізніше, купуються безмолочні каші. До речі, коров'яче і козяче молоко вважаються досить важкими, і вводити їх в раціон малюка потрібно ближче до року.

Важливо організувати правильне харчування для діток старшого віку – вводити в раціон апельсиновий і яблучний соки, в яких міститься достатньо кальцію. Обов'язково в дитячому меню повинні бути риба, м'ясо, горіхи, рослинне масло, лосось, тунець. Також можна купувати безлактозні сир та молоко, безпечні для дитини з непереносимістю цього ферменту.

Торкаючись непереносимості різних ферментів, потрібно розглянути питання «Дитяче лікувальне харчування - що це таке»? До цієї категорії відносяться суміші, націлені на вирішення проблем зі здоров'ям. Найбільш поширені суміші для корекції харчової непереносимості - вже згадані раніше безлактозні суміші. Великою популярністю користуються суміші для полегшення стану при кольках, дисбактеріозі. Збалансований склад, відсутність алергічних компонентів, гарантують хороше самопочуття і настрій немовляти.

Досить часто у малюків виникає алергія на глютен, тому багатьох мам цікавить - дитяче харчування без глютену, що це? Глютен - це білок, що міститься в більшості злаків, а саме в пшениці, ячмені та вівсі. Тому при алергії на глютен, з раціону малюка потрібно виключити каші з цих злакових. Також велика кількість глютену є в манній каші, при відсутності алергії на цей білок вводити її в раціон потрібно не раніше 1 року. При сильній непереносимості глютену потрібно уважно стежити за харчуванням малюка, адже цей білок часто додають в кетчупи і сосиски, різні соуси, консерви. Найкраще вибирати продукти, марковані «Без глютену».

Важливо: в грудному молоці немає глютену, тому у немовлят, яких годують грудьми, не може бути алергії на цей фермент. Алергія на глютен проявляється при введенні злаків під час прикорму. Основні симптоми алергії: діарея, сильне здуття живота, поганий апетит, плаксивість, погіршення сну, дрібна висипка.

Важливо розрізняти алергію на глютен і непереносимість на генетичному рівні - целіакію. У більшості пологових будинків у немовлят беруть аналіз на наявність цієї патології. Основні ознаки непереносимості: поганий набір ваги, сильні болі в животі, набряки кінцівок. При наявності цієї патології кишечник просто не переварює глютен, що призводить до збоїв у роботі травної системи, як наслідок, до порушення роботи всіх систем. Випадки целіакії зустрічаються рідко, але при перших ознаках, після введення злаків у раціон дитини, важливо звернутися до сімейного лікаря або педіатра.

Що таке органічне дитяче харчування?

Розмаїття натуральних продуктів на полицях магазинів здатне ввести батьків в оману. Чим же відрізняється органічне харчування? Головний критерій - це якість сировини. Важливо, щоби всі рослини, з яких створені продукти, які не оброблялися хімічними добривами. При вирощуванні рослинної і тваринної продукції не повинні використовуватися антибіотики і стимулятори росту. Не допускається присутність в складі ГМО. Тільки при дотриманні всіх цих умов на продукті ставиться маркування Organic.

Органічне харчування знижує ризик розвитку харчової алергії. Відсутність будь-яких токсинів, хімічних препаратів гарантує, що малюк буде розвиватися відповідно до вікових норм.

Коментарі

Залишити коментар

Залишити відповідь

Давайте дружити
Змінити мову
© 2024 Інтернет магазин одягу - Всі права захищені