(050) 162 08 88
(067) 800 10 77
(067) 800 10 77

Час роботи колл центру:
с 09:00 до 17:00
Пн-Птн

(050) 162 08 88

(067) 800 10 77

(093) 213 19 60 Viber

Що робити, якщо у вас гіперактивна дитина: поради для батьків
Квітень 30, 2020

Що робити, якщо у вас гіперактивна дитина: поради для батьків

Автор:

У стресових ситуаціях непосидючість дітей і надмірна втома дорослих призводить мам і тат до думки: «У нас гіперактивна дитина». Однак гіперактивність - це діагноз, який встановлюють лікарі невропатологи і психологи, і необачно самостійно його ставити власного чада.

Гіперактивність - це народна назва неврологічного захворювання СДУГ (синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю). Такий медичний діагноз ставлять не тільки дітям, а й дорослим при наявності серйозних проблем зі спілкуванням і соціалізацією. Вони намагаються привернути до себе увагу, але роблять це агресивно або вульгарно, не думаючи про наслідки. Задуматися про те, що малюк проявляє неконтрольовану гіперактивність, варто в разі наявності вагомих симптомів, наведених нижче.

Симптоми дитячої гіперактивності

  • Дитині важко сконцентруватися на одному об'єкті: йому набридають іграшки, мультфільми і навіть пози. Майже при кожному прийомі їжі він неспеціально проливає питво або перевертає тарілку.
  • Малюк перебуває в постійному русі. У спокої він відчуває себе незатишно і намагається швидше чимось зайнятися.
  • Гіперактивні діти метушливі. Їм важко простежити послідовність навіть у звичайних ситуаціях: при митті рук, чищення зубів, одяганні.
  • Малюки із зазначеним діагнозом надмірно говіркі, не вміють контролювати висоту і швидкість мовлення. Вони постійно задають безліч питань, але рідко чекають відповіді.
  • Гіперактивні діти імпульсивні. Вони не роздумують про результат дій і можуть покалічити себе або інших людей.
  • Такі малюки часто падають і вдаряються, вони незграбні через погану координацію. Їх руху можуть бути хаотичні внаслідок слабкого м'язового контролю.
  • Гіперактивний дитина не вміє берегти речі, часто щось розбиває, псує одяг та іграшки. В цьому випадку допоможе купити брендовий дитячий одяг в Україні за розумною ціною. Діти в комфортній, красивим і безпечним обновці можуть не думати про свій зовнішній вигляд, а батьки не будуть боятися, що їх чадо виглядає неналежним чином.

Якщо ви запідозрили, що малюк має ознаки гіперактивності, значить, настав час відвідати невропатолога і дитячого психолога.

Причини появи гіперактивності

Як правило, придбаним синдромом дефіциту уваги страждають діти в двох випадках:

  • в сім'ях, в яких інтересам дітей не приділяється достатньої часу;
  • при надмірній опіці малюка з боку дорослих.

Обидва варіанти небезпечні для психіки дитини і призводять до одного - бажанням отримати увагу інших людей за всяку ціну.

Виховання гіперактивної дитини

Краща терапія для малюка - це послідовні дії батьків, які йому максимально зрозумілі. Завдання мами і тата не просто змушувати вчинити певну дію, але і пояснити навіщо зараз потрібно це зробити. Добре працює практика підключення дитини до більшості завдань, які він може осягнути, наприклад, покупки дитячих речей. У момент, коли для дитини вибирається брендовий дитячий одяг, вам краще порадитися з дитиною: дізнатися думку і запропонувати варіанти. Навіть якщо дорослі виверти підводять дитину до вибраного татом чи мамою результату, малюк повинен залишитися з думкою, що з ним рахуються і його думка має значення.

Зрозуміти, що робити з гіперактивним дитиною, допоможуть наступні поради:

  1. Простір, де знаходиться дитина з СДУГ, має бути безпечним. У дитячій кімнаті або вітальні, де малюк проводить більшу частину часу, не повинні стоять книги, які можуть впасти йому на голову. Потрібно прибрати всі легко розбиваються предмети, електричні прилади, закріпити полки і шафи.
  2. Гіперактивним дітям не можна давати складні багатоскладові завдання. Будь-яке завдання має бути легко інтерпретується. Малюкові буде простіше виконувати маленькі дії по черзі, ніж усвідомити одне велике. Недостатньо сказати: «Прибери іграшки». Дитина краще зрозуміє, коли дорослий попросить зібрати фломастери в стакан, фарби - в ящик столу, а машинки чи ляльки - в шафу.
  3. Діти з СДУГ не можуть виконувати одночасно кілька дій. Коли така дитина знайшов розвагу, то в цей момент безглуздо давати йому нове завдання або нравоучать. Щоб точно переконатися, що малюк готовий слухати, дорослі повинні привернути до себе увагу, встановлюючи зоровий або тактильний контакт з дитиною.
  4. Батьки гіперактивних дітей повинні бути послідовними і завжди дотримуватися своїх обіцянок. Якщо заборона на бігання по квартирі діє в понеділок, то і в інші дні тижня він теж повинен неухильно діяти. У випадках, коли порядки змінюються, діти перестають відстежувати закономірності і поводяться хаотично.
  5. Дотримання режиму дня. Кожен день слід вставати і лягати в один і той же час, також, як і приймати їжу, гуляти або купатися. Якщо щось з розпорядку неможливо виконати, то дитині слід конструктивно пояснити причину (на вулиці дощ, сьогодні залишимося вдома, але завтра підемо гуляти в звичайний час).
  6. Дитину потрібно частіше хвалити, ніж сварити. Заохочуйте будь-який прояв доброти і турботи з боку маленького члена сім'ї. Радійте, коли малюк сам знайшов безпечне і цікаве заняття, а після - показав батькам плоди своєї праці (малюнок, саморобку, прибрану одяг на полиці і ін.).
  7. Гіперактивні діти стимулююче впливають один на одного. Якщо ви зібралися на відпочинок, в гості або просто вийшли погуляти і зустріли ще одного гіперактивної дитини, то доведеться проявити більше пильності або відмовитися від такого проведення часу.
  8. Якщо ви не впевнені, що ваш малюк зможе витримати похід по магазинах, то не варто його зайвий раз туди вести. Багато що можна придбати онлайн. Користуйтеся можливістю замовити речі в інтернет-магазині дитячого одягу, щоб зайвий раз самому не відчувати стрес.

Коментарі

Залишити коментар

Залишити відповідь

Давайте дружити
Змінити мову
© 2024 Інтернет магазин одягу - Всі права захищені