(050) 162 08 88
(067) 800 10 77
(067) 800 10 77

Час роботи колл центру:
с 09:00 до 17:00
Пн-Птн

(050) 162 08 88

(067) 800 10 77

(093) 213 19 60 Viber

Годування груддю - прості правила
Липень 23, 2019

Годування груддю - прості правила

Автор:

Переваги грудного вигодовування

Складно переоцінити значення грудного молока для немовляти, адже саме воно є джерелом вітамінів, імунних факторів, гормонів росту для зростаючого організму. До складу грудного молока входять не тільки вітаміни, але і такі цінні речовини:

  • Лейкоцити, що зміцнюють імунітет;
  • Білки, що забезпечують активне зростання організму;
  • Більше 20 видів амінокислот, вміст яких підвищується вночі, причому, деякі можуть мати снодійний ефект – саме тому малюки так добре засинають біля груді;
  • Пребіотики, які підтримують здорову мікрофлору кишечника;
  • Ензими, які приймають активну участь у хімічних реакціях організму;
  • Антитіла - нейтралізують бактерії і віруси, активно виробляються, коли мама або дитина захворіли, щоб захистити крихітний організм від хвороби;
  • Довголанцюжкові жирні кислоти, необхідні для формування нервової та очної системи дитини;
  • Більше 1000 видів мікроРНК, що підтримують імунну систему дитини та запобігають розвитку хвороб.

Це тільки частина складових грудного молока, тому не доводиться сумніватися, що цей тип харчування є найбільш натуральним і корисним.

Окрім того, грудне вигодовування зручне - не потрібно стерилізувати пляшечки і готувати суміш. Груди можна дати дитині в будь-який час і в будь-якому місці, а якщо вас цікавить, як годувати дитину на вулиці, досить мати при собі простору накидку, пелюшку або мілкснуд. Якщо ви відправляєтеся на тривалу прогулянку, захопіть із собою сумку або рюкзак для мами. Сучасні моделі відрізняються стильним дизайном, продуманою ергономікою і розташуванням відділень, куди можна поставити пляшку з водою, запасні підгузки. Зручна сумка або рюкзак прослужить вам декілька років, а коли дитина виросте, ви зможете брати сумку в подорож.

Також молоко можна зцідити і дати дитині на прогулянці або ж якщо мамі потрібно піти на тривалий період. Зберігати грудне молоко можна в холодильнику не довше 5 днів, при кімнатній температурі - 6 годин. Якщо мамі потрібно відлучитися на декілька годин, вона може зцідити молоко, а термос допоможе зберегти його теплим. Ви можете придбати компактний термос спеціально для цієї мети, це дозволить брати грудне молоко в гості або на прогулянку.

Важливі нюанси

Молоко матері ідеально підходить саме її дитині, задовольняє всі його потреби. Вражаючий факт: склад грудного молока змінюється, по мірі зростання малюка, відповідно до його віку. Наприклад, коли малюк починає активно досліджувати світ і тягнути все до рота, в грудному молоці виробляються антибактеріальні ензими.

Як довго годувати дитину грудьми? За рекомендаціями ВООЗ, грудне вигодовування варто продовжувати до двох років. Звичайно ж, не потрібно робити це основною метою - годування має приносити радість жінці. Якщо ви відчуваєте певний дискомфорт, за медичними показаннями грудне вигодовування можна згорнути. Також не варто думати, що цінність і користь грудного молока погіршуються з часом - воно залишається корисним і в шість місяців, і в два роки. У старшому віці годування грудьми стає для малюка не стільки джерелом поживних речовин, скільки можливістю відпочити, розслабитися. Часто діти старше одного року прикладаються до грудей, аби зняти стрес, напругу, заспокоїтися після сильних переживань.

Основні правила грудного вигодовування

Якщо питання - як налагодити грудне вигодовування для вас актуальне, дуже важливо в перші години після пологів освоїти правильне прикладання. Потрібно набратися терпіння, оскільки далеко не у всіх жінок виходить освоїти цю техніку з першого дня. Основні ознаки правильного прикладання:

  • Годування не викликає хворобливих відчуттів;
  • На сосках не утворюються тріщини, травми;
  • Дитина висмоктує достатню кількість молока, спокійно засинає після годування.

При правильному прикладанні малюк спокійно висмоктує молоко, не нервує і не плаче, оскільки легко справляється з важливим завданням. У процесі смоктання молока, в правильному положенні, дитина отримує цінні гормони ендорфіни, які допомагають швидше адаптуватися в новому світі.

Причини, що заважають налагодити правильне прикладання, можуть бути різними: невідповідна форма соска, коротка вуздечка у малюка. Але будь-які проблеми вирішуються - для маленьких сосків придумані спеціальні накладки, які допомагають уникнути тріщин і травм.

Після пологів шляхом кесаревого розтину дітей догодовують сумішами - це звична практика для пологових будинків, хоча за правилами грудного вигодовування вона невірна. Малюк, що звик пити суміш через соску, може відмовлятися смоктати груди, оскільки висмоктувати молоко важче, ніж суміш, яка сама потрапляє в маленький ротик. Тому важливо докласти певних зусиль, запастися терпінням і за тиждень ви зможете привчити дитину брати груди правильно.

Ще одна причина, по якій багато мам згортають грудне вигодовування – помилковий діагноз лактозна недостатність. Часто трапляється, що малюк погано набирає вагу, починає мучитися від болів у животику, розладів кишечника. Педіатр ставить діагноз - непереносимість лактози і радить перейти на суміш. Нагадаємо: грудне молоко містить ферменти, лактозу і лактазу - остання потрібна для розщеплення лактози на глюкозу і галактозу. Вроджена непереносимість лактози зустрічається тільки у 6-10% людей. При нестачі лактази, лактоза провокує розлади кишечника, які проявляються пінистими зеленими випорожненнями з кислим запахом.

На початку годування малюк висмоктує, так зване, переднє молоко, більш водянисте, а в міру висмоктування воно густіє і стає більш жирним, насиченим лактазою. Якщо дитина висмоктує тільки переднє молоко, то недоотримує жири і потрібні ферменти, що призводить до збою в роботі ще несформованого кишечника.

Щоб уникнути цих явищ, важливо навчити дитину правильному прикладанню, стежити, аби груди добре спорожнялись від молока. Достатньо 20 хвилин, аби дитина отримала потрібну порцію усіх ферментів, лактози та лактази. Важливо годувати на вимогу, а не за графіком - чим частіше малюк смокче груди, тим кращим стає баланс між лактозою і жирами. Часте прикладання також допоможе уникнути лактостазу і маститу - ворога всіх годуючих жінок.

Коментарі

Залишити коментар

Залишити відповідь

Давайте дружити
Змінити мову
© 2024 Інтернет магазин одягу - Всі права захищені