(050) 162 08 88
(067) 800 10 77
(067) 800 10 77

Час роботи колл центру:
с 09:00 до 17:00
Пн-Птн

(050) 162 08 88

(067) 800 10 77

(093) 213 19 60 Viber

Пелюшковий дерматит - види, як з ним боротися
Червень 01, 2019

Пелюшковий дерматит - види, як з ним боротися

Автор:

Пелюшковий дерматит - що це і як допомогти малюкові?

Ніжна шкіра немовлят дуже схильна до впливу агресивних чинників, таких як волога, спека, патогенна мікрофлора. Тому наскільки би батьки не намагалися підтримувати чистоту і гігієну, червоні висипання в зоні підгузка виникають у всіх немовлят. До цього потрібно бути готовими і знати: пелюшковий дерматит, як виглядає.

Отже, візуально пелюшковий дерматит легко визначити по червоним цяткам, які виникли в зоні підгузка. Червоні плями можуть переходити в пухирці, наповнені рідиною, папули, часто дитина стає примхливою і плаксивою, оскільки її турбує свербіж і роздратування.

Перше, що потрібно порадити мамам - не лякатися, хоча яскраво-червоний висип може довести до панічної атаки. Важливо зберігати спокій і чітко запам'ятати: пелюшковий дерматит, причини. Знання основних негативних чинників допоможе уникнути дерматиту зовсім або допомогти дитині перенести його в легкій формі.

Одна з причин, які запускають пелюшковий дерматит, це занадто висока температура повітря в приміщенні, тому почервоніння дуже часто виникають влітку. Під підгузком створюється парниковий ефект, при цьому, бактерії рідкого калу вивільняють аміак з сечовини, що призводить до місцевого подразнення. Якщо додати до цього нерегулярну зміну підгузка, неправильну гігієну або недостатнє підмивання немовляти, отримуємо пелюшковий дерматит.

Тому, якщо вас цікавить, від чого виникає пелюшковий дерматит, основна причина – неправильний догляд. Слід знати, що легше прибрати всі негативні фактори, щоб запобігти неприємним висипанням на ніжній шкірі, ніж їх лікувати. Часто залишайте немовля без підгузка, обов'язково витирайте шкіру насухо, перш, ніж надіти підгузки. Не зловживайте дитячим маслом - воно також створює парниковий ефект, плівку, під якою шкіра не дихає. Це може погіршити ситуацію і спровокувати дерматит.

Починається подразнення з невеликого почервоніння на складочках у паховій області, сідницях, може з'являтися на гомілках і попереку. Якщо не прибрати дратівливі чинники, почервоніння переходить в бульбашки або висип. При ускладненому дерматиті виникають виразки, мокнучі скоринки.

До пелюшкового дерматиту часто приєднується почервоніння шкіри навколо ануса. Такі явища трапляються при занадто частому і рідкому випорожненні, що сигналізує про проблеми з кишечником. В такому випадку обов'язкова консультація педіатра. Якщо ви вводите прикорм, занадто часті випорожнення, як і їх відсутність кілька днів, можуть бути нормальною реакцією на нові продукти.

Коли варто бити тривогу?

Пелюшковий дерматит - це найлегше, з чим доведеться зіткнутися батькам. Але, важливо вчасно почати лікування, щоб малюк не страждав від сверблячки і роздратування. Також важливо стежити за станом дитини, викликати педіатра при таких симптомах:

  • Висипання не проходять протягом трьох діб;
  • На тлі дерматиту температура підвищилася вище 38 градусів;
  • Область висипання збільшується, висип стає роздутим, синюшним;
  • На уражених ділянках з'являються гнійники.

Дерматит може також давати ускладнення грибковими або бактеріальними інфекціями. Якщо ви помічаєте, що краї висипання неоднорідні, запитаєте поради у педіатра.

Пелюшковий дерматит - як боротися?

Перше правило - частіше залишати дитину без підгузка, проводити більше часу на повітрі. Після водних процедур акуратно промокніть шкіру серветкою, залиште без підгузка настільки, наскільки дозволяє вік і температура в приміщенні. Ідеально тимчасово взагалі не користуватися підгузками, перейти на повзунки. На дивані можна розкласти одноразові вбираючі пелюшки, щоб скоротити мамі час на прання і прибирання.

Обов'язково міняйте підгузки часто - не рідше ніж кожні три години, незалежно від того, наповнився він чи ні. Після дефекації підгузки потрібно поміняти протягом півгодини, щоб не допустити приєднання інфекції до дерматиту.

Не допускайте перегрівання дитини, не кутайте в занадто теплий одяг, оскільки піт дратує шкіру і погіршує ситуацію.

Можна промивати зону роздратування трав'яними відварами - ромашкою, чередою, також корисно купати малюка в цих травах. Із зовнішніх засобів добре допомагають при дерматиті креми на основі оксиду цинку: вони підсушують шкіру, створюють захисний шар, який скорочує вплив дратівливих чинників. Креми на основі дексапантенолу сприяють якнайшвидшій регенерації клітин шкіри, мають протизапальну дію.

Також важливо знати, на що може бути схожий пелюшковий дерматит:

  • Алергія на невідповідні матеріали підгузка, можливо, ви змінили марку засобів гігієни, які не підходять вашому малюкові. Також часто алергія виникає на крем, присипки, вологі серветки. Тому засоби гігієни для самих маленьких вибираємо дуже акуратно.
  • Себорейний дерматит - при цьому захворюванні висипання утворюються не тільки в паховій зоні, а й в інших складках.
  • Пітниця - найбільш очевидна причина висипу, що виникає через незрілість потових залоз.

Грибковий пелюшковий дерматит - як лікувати?

Іноді до звичайного дерматиту приєднується грибкова інфекція, що призводить до змін зовнішнього вигляду висипу. Плями набувають яскраво-червоного відтінку, мають характерний вигляд висипки з припіднятими краями. Іноді грибковий дерматит може вражати шкіру малюка після перенесеної вірусної інфекції, на тлі кандидозу. При ослабленому імунітеті, неправильно призначеному лікуванні кандидозу, грибок може вражати шкіру в найбільш уразливих місцях, а саме, під підгузком. Висока температура і вологість є ідеальним середовищем для розмноження грибка.

Також причиною грибкового дерматиту може бути розлад травної системи. Якщо висип не проходить при лікуванні за звичайною схемою, необхідна консультація педіатра.

Найчастіше, грибковий дерматит у дитини лікують такими препаратами: пімафуцин, D-пантенол, судокрем, деситин, клотримазол. Правильне лікування і комбінацію препаратів краще за все підбере ваш педіатр.

Коментарі

Залишити коментар

Залишити відповідь

Давайте дружити
Змінити мову
© 2024 Інтернет магазин одягу - Всі права захищені