(050) 162 08 88
(067) 800 10 77
(067) 800 10 77

Час роботи колл центру:
с 09:00 до 17:00
Пн-Птн

(050) 162 08 88

(067) 800 10 77

(093) 213 19 60 Viber

Здорове харчування дитини від 1 року
Липень 23, 2019

Здорове харчування дитини від 1 року

Автор:

Святкування першого року чекають усі батьки, адже це дуже хвилюючий і трепетний момент. Здається, що ваш малюк уже такий дорослий і самостійний, так багато вміє, і розвивається бурхливими темпами, з кожним днем. Подолання бар’єру першого року життя примітне ще й тим, що малюка можна сміливо знайомити з дорослою їжею, поступово переводити на загальний стіл. Але з цим пов'язано кілька нюансів і правил. Перше, про що важливо пам'ятати: якщо дитина ще споживає грудне молоко, не потрібно різко відлучати її від грудей.

Після року, найчастіше, зберігаються ранкові, вечірні та нічні годування, деякі малюки можуть зовсім відмовлятися від груді вдень, а їсти молочко тільки вночі. До речі, останні дослідження показують, що нічні годування не впливають на розвиток карієсу, як про це стверджували раніше. Навпаки, в грудному молоці містяться антитіла, що гальмують ріст бактерій, провокуючих виникнення карієсу. З цієї ж причини варто припинити нічні годування сумішшю або соком, приблизно до віку півтора років. Саме ці продукти, в яких міститься цукор, спожиті в нічний час збільшують ризик розвитку так званого пляшкового карієсу.

Взагалі, в аспекті грудного вигодовування все дуже індивідуально, тут вирішує виключно мама, з урахуванням особливостей малюка. Якщо вам комфортно годувати грудьми, дитина добре їсть прикорм, давайте груди на вимогу, як і до року.

Отже, розглянемо основні правила здорового харчування. Для початку хотілося б відповісти на питання - який посуд вибрати для дитини? У малюка обов'язково повинні бути окремі тарілка, чашка, столові прибори. Це дуже важливо, щоб дотриматись гігієнічних стандартів, адже дитина не повинна їсти з однієї тарілки з мамою або татом, тільки як виняток. Кращим вибором вважається дитячий посуд з бамбукового волокна - він відрізняється високими показниками міцності, не розбивається при падінні, стійкий до високої температури. З такого посуду приємно їсти, він гіпоалергенний, екологічно безпечний. Аби малюк споживав у достатній кількості воду, для тривалих прогулянок варто придбати поїльник, спеціальну чашку з кришкою, а для холодного періоду року обов'язково варто вибрати компактний термос. Ви завжди можете вибрати оригінальний виріб, виготовлений у вигляді кумедного звірятка – в такому термосі чай чи морс будуть теплими тривалий час.

Особливості харчування однорічного малюка

У рік дитина повністю готова до вживання більш «солідної» їжі, ніж кашки і пюре. У більшості діток у цьому віці вже є кілька зубів - від 2 до 8 (тут також все дуже індивідуально) , поступово вдосконалюються жувальні навички. Після року значно збільшується кількість ферментів кишечника, тому малюк легко перетравлює складну їжу, яка ще пару місяців тому була занадто важкою для нього. Звичайно, це не означає, що потрібно давати ковбасу і копченості, але мами можуть без остраху давати пробувати яйця, м'ясо і рибу шматочками.

Головне правило - чим більша різноманітність, тим краще для малюка. У раціоні зростаючого організму повинні бути білки, жири, вуглеводи, всі вітаміни і мікроелементи. Особливу увагу слід приділити молочним продуктам.

Більшість батьків переводять дітей на загальний стіл саме з року, оскільки це ідеальний час, щоби познайомити малюка з новими смаками. Занадто рано давати грубу їжу не варто, щоб не спровокувати розлади кишечника. Пізній перехід на дорослу їжу гальмує в розвитку щелепної апарат, може знизити харчовий інтерес. Цей пункт також викликає у багатьох матусь занепокоєння - трапляється, що харчового інтересу немає і після року. Не варто впадати у відчай - це якраз і є тим винятком, коли дитині можна пропонувати їжу з маминої тарілки. Викладайте перед малюком продукти великими шматочками, нарізайте яскраві овочі та фрукти, що привертають увагу. Можна вводити в раціон макарони з твердих сортів пшениці - малюк почне хапати їх руками, тягнути в рот. Головне не годувати дитину насильно і зберігати спокій.

Основні правила здорового харчування

Якщо ви не хочете готувати окремо для малюка до трьох років, а спростити собі життя, варто стежити за своїм харчуванням. Батьки виховують, в першу чергу, своїм прикладом. Тому, якщо ви їсте смажену картоплю з сосисками, а малюкові пропонуєте броколі, він звичайно ж, відмовиться від такої їжі. Їжте тушковані і варені овочі, м'ясні бульйони без засмажки, з мінімальною кількістю солі. Смачні, здорові страви, приготовані для всієї родини, допоможуть заощадити мамі час та прищепити чаду корисні звички в харчуванні.

Загальний стіл зовсім не означає, що варто впадати в крайнощі і пропонувати дитині абсолютно все. Є продукти, які краще не давати малюкові до 2-3 років, оскільки травна система не впорається з таким навантаженням. Заборонені продукти для малюків:

  • Кондитерські вироби з великою кількістю цукру, шоколад, продукти із вмістом какао-бобів;
  • Солодка газована вода;
  • Фрукти і овочі, з підвищеним ризиком алергічних реакцій;
  • Гриби;
  • Копченості, консерви і соління;
  • Занадто жирні продукти;
  • Смажені страви;
  • Будь-які магазинні соуси (кетчуп, гірчиця, майонез).

Якщо вас цікавить - як скласти раціон дитини в рік, важливо стежити за калорійністю їжі - в добу загальна кількість калорій має становити приблизно 1300 ккал, за обсягом - близько 1000-1200 мл. Додавати сіль і давати дитині солодкі продукти можна і до року, але достатньо акуратно. Немовлятам потрібно всього 4 грами цукру в добу. А ось уже після святкування першого дня народження потреба малюка в цукрі, який є легко засвоюваним джерелом глюкози, підвищується до 6 грам в день.

До півтора років малюкам дозволяється давати солодку випічку (з помірним вмістом цукру), варення. Морозиво можна давати не раніше трьох років, але продукт домашнього виробництва, якщо ви впевнені в його якості, можна дати спробувати на два роки. Обов'язково пропонуйте малюкові молочні продукти - кефір близько 200 мл на добу, йогурт. Не менш цінними для організму однорічного карапуза є сир - його можна давати в чистому вигляді, готувати запіканки, пудинги.

Коментарі

Залишити коментар

Залишити відповідь

Давайте дружити
Змінити мову
© 2024 Інтернет магазин одягу - Всі права захищені