(050) 162 08 88
(067) 800 10 77
(067) 800 10 77

Час роботи колл центру:
с 09:00 до 17:00
Пн-Птн

(050) 162 08 88

(067) 800 10 77

(093) 213 19 60 Viber

Знайомимо малюка з їжею - як розвинути харчової інтерес?
Травень 31, 2019

Знайомимо малюка з їжею - як розвинути харчової інтерес?

Автор:

Як вводити перший прикорм?

Тема правильного підбору і часу знайомства малюка з першими продуктами, мабуть, вважається найбільш актуальною серед мам. Більшість педіатрів рекомендують вводити прикорм у період з 4 до 6 місяців, саме в цьому віці дитина активно росте, йому потрібно більше вітамінів і мінералів, які тільки з молоком не потрапляють. Шлунково-кишковий тракт малюка готовий до прийняття нових продуктів, тому ви можете пробувати давати «дорослу» їжу маленькими дозами.

Обов'язково запитайте поради у педіатра або сімейного лікаря - як правильно вводити прикорм, і які продукти підходять саме вашому малюкові. Якщо дитина погано набирає вагу, часто рекомендують починати прикорм з каш, а немовлятам з відмінним вагою першими дають пробувати овочеві пюре.

Важливо знати базові правила введення прикорму:

  • У період прорізування зубів дитина може неохоче їсти їжу, спостерігається різке погіршення апетиту;
  • Не варто вводити прикорм занадто пізно, щоб не допустити дефіциту вітамінів і мінералів;
  • Фрукти або соки вводяться в останню чергу - після солодких смаків дитина втратить інтерес до прісних овочам;
  • Новий продукт вводиться через 3-4 тижні після введення попереднього;
  • До року пріоритетним залишається молоко або адаптована суміш - прикорм знайомить малюка з їжею;
  • Нові продукти не вводяться в період хвороби, в занадто спекотну погоду, а також за 2 дні до і кілька днів після щеплення.

Основні ознаки готовності дитини до прикорму - малюк активно цікавиться вмістом тарілки, у нього вже є зубки. Другий фактор досить спірний, адже у деяких діток перші зубки прорізуються тільки до 8-9 місяців, тому потрібно орієнтуватися по дитині. Якщо їй цікаво, що їдять мама і тато, сміливо давайте пробувати, звичайно ж, тільки здорову їжу. Якщо ви хочете дізнатися - що таке харчовий інтерес, це досить просто: коли малюк активно цікавиться, чим харчуються батьки, бабусі з дідусями, намагається схопити і з'їсти шматочок хліба, яблука.

Основні нюанси і принципи введення прикорму

Давати їжу потрібно перед годуванням сумішшю або грудним молоком, обов'язково з ложечки, а не з соски. Пюре для прикорму повинні бути трохи густіше молока або суміші. Важливе правило: починати прикорм з однокомпонентних пюре, після введення двох-трьох продуктів їх можна змішувати.

Новий продукт вводиться у кількості половинки чайної ложечки, і за тиждень доводиться до обсягу, відповідного віковій нормі. Вводити прикорм по одному продукту важливо, щоб визначити алергічні реакції (почервоніння, харчові розлади). Якщо ви дасте одразу два продукти, важко буде визначити, на що саме реакція.

Як правильно вводити каші? Якщо дитина схильна до закрепів, краще не вибирати рис, а віддати перевагу кукурудзі або гречці, в яких не міститься глютену. Починати потрібно з одного компонента, поступово змішувати різні злаки, створюючи нові смаки. Перші каші варять на воді, без додавання солі і цукру.

Коли дитина спробувала каші, її можна знайомити з фруктами. Спочатку дають нешкідливі яблуко і грушу, оскільки на них рідко виникає алергія, далі можна давати пробувати персик, сливу і абрикос. Фрукти дають у запеченому вигляді, без додавання цукру.

Існує два принципи введення прикорму - педіатричний і педагогічний. Перший є найпоширенішим, і його суть полягає в тому, щоб давати дитині їжу строго за схемою, зазначеною вище.

Педагогічний прикорм має основною метою познайомити дитину з їжею, сформувати правильну харчову поведінку. Тут немає чітких схем і методик. Більшість батьків комбінують обидва ці підходи, щоби виробити правильну стратегію годування малюка.

Дитяче харчування - своїми руками або банкове?

Це питання також дуже турбує мам, як же правильно годувати малюка - банковим харчуванням або готувати самостійно? У цьому питанні все досить індивідуально, кожна мама вирішує, як зручніше їй і маляті. Пюре з банок економлять час, до того ж, ви можете бути впевнені, що вони приготовлені з дотриманням стандартів, з безпечної сировини.

Якщо ви не хочете витрачати багато часу на чистку, приготування страви для першого прикорму, краще перші місяці купувати банкові пюре. Звичайно, за умови, що вашому малюкові сподобається таке харчування - деякі вимогливі малята хочуть їсти тільки їжу, приготовлену мамою. У міру розширення раціону і збільшення обсягу порції, ви можете готувати каші, пюре, м'ясні паштети самостійно.

Дитина відмовляється від прикорму

Часто мами стикаються і з таким явищем, коли малюк не хоче їсти - ні пюре, ні шматочками, ні ложкою, ні з руки. Звичайно ж, така поведінка спочатку валить маму в паніку, адже дитину потрібно нагодувати будь-яку ціну! Важливо зберігати спокій і не нервувати, адже малюк тонко відчуває настрій мами.

Не всі дітки починають їсти рівно з 6 місяців, у декого харчовий інтерес прокидається тільки в 8, а то і 9 місяців. Спокійно пропонуйте малюкові різні смаки, давайте пробувати їжу зі своєї тарілки (за умови, що ви харчуєтеся правильно). Пропонуйте різні страви - можливо, вашому малюку не подобаються каші, зате він любить їсти овочі і картоплю. Кожна дитина індивідуальна, і тільки ви можете знайти до неї підхід.

Якщо питання «Дитина не їсть прикорм, що робити?» для вас актуальне, вам може бути цікавий прикорм BLW (baby-led weaning). Його суть полягає в тому, щоб давати малюкові їжу з загального сімейного столу. Найважливіше тут - не нагодувати дитину, а познайомити з різними смаками, фактурами і консистенцією продуктів. Ця методика допоможе батькам, які не знають, як розвинути харчовий інтерес.

Головна відмінність від інших підходів - тут немає мікродоз. Дитині дають шматочки їжі, які вона сам бере в ручку і кладе в рот. Отже, малюк їсть рівно стільки, скільки хоче. Давайте малечі шматочки, які зручно тримати в ручці, наприклад, суцвіття відвареної капусти. Перший час дитина буде смоктати їжу, поступово навчиться жувати, зубами або яснами. Дитина може їсти ложкою, виделкою або пальцями. При такому годуванні мамі потрібно бути готовою до додаткового прибирання, зате малюк швидше і охочіше навчиться їсти.

Коментарі

Залишити коментар

Залишити відповідь

Давайте дружити
Змінити мову
© 2024 Інтернет магазин одягу - Всі права захищені