(050) 162 08 88
(067) 800 10 77
(067) 800 10 77

Час роботи колл центру:
с 09:00 до 17:00
Пн-Птн

(050) 162 08 88

(067) 800 10 77

(093) 213 19 60 Viber

Режим сну в 1 рік
Серпень 29, 2019

Режим сну в 1 рік

Автор:

Норми сну дитини в один рік

Однорічний малюк здається батькам зовсім великим і самостійним. І це зовсім не дивно, адже після року розвиток стрімко прискорюється - кожен день дитина набуває нових навичок, розучує нові склади, вчиться впевнено ходити. Розвиток і вдосконалення нових навичок позначається на якості сну. Малюкові, як і раніше, потрібно багато і якісно спати, тому мамі корисно знати - як вкласти дитину.

Перш за все, визначимо середні норми сну для цього періоду: добова норма сну становить 13-14 годин, з них 10-11 припадає на нічний сон. У рік більшість дітей потребують двох денних снів, але деякі активні карапузи прагнуть перейти на один сон. Надлишок емоцій та вражень, нові навички не дозволяють нервовій системі нормально розслабитися. Проміжки неспання стають занадто довгими, отже, другий денний сон не вписується в звичний графік. Важливо дотримуватися чіткого режиму сну в один рік - якщо малюк звик лягати в один і той же час, йому набагато простіше засипати.

Перехід на один сон дається важко, і мамі, і дитині - малюк вже не хоче спати два рази, тому сильно втомлюється, під кінець дня стає млявим і вередливим. У цей час потрібно бути особливо уважним до крихітки, ймовірно, краще зробити більш раннім вкладання на нічний сон. Слід стежити, щоб дитина не перевтомлюватися, при дотриманні цієї умови малюк буде спати міцно всю ніч.

Також можна чергувати дні з двома і одним сном, щоб маленький організм встигав відновитися. Основні ознаки готовності переходу на один сон: дитину складно укласти на другий сон, вранці малюк прокидається все раніше, вночі спить неспокійно.

Особливості денного сну

Як правило, денний сон дитини в один рік стає більш тривалим і глибоким, дітки здатні спати від 2 до 3 годин. При таких умовах, необхідність у другому сні відпадає. При переході на один сон важливо правильно побудувати графік прогулянок - якщо ви гуляєте ввечері, стежте за часом. Повертайтеся додому, принаймні, за годину до укладання на нічний сон. Це дуже важливо для дотримання сонного ритуалу. За одну годину до сну потрібно виключити активні, рухливі ігри, поступово переходити до ритуалу укладання.

Не переводьте дитину на один сон насильно, штучно збільшуючи час активності. Після 1-2 тижнів такого режиму ви помітите, що малюк став примхливим, якість нічного сну різко погіршилася. Малюк сам підкаже вам, що він готовий спати тільки один раз вдень - це легко помітити по тому, як він опирається укладенню на другий сон.

Якщо вас цікавить, як налагодити графік сну в один рік, створюйте ідеальні умови для цього. Частіше провітрюйте кімнату, вибирайте постільну білизну тільки з натуральних тканин. Уважно оглядайте ліжечко - на білизні не повинно бути складок, крихт. Білизну можна міняти два рази на місяць, але в жаркий період це можна робити частіше: коли малюк пітніє, простирадло, підковдра брудняться швидше. Важливий фактор міцного сну - здоровий мікроклімат, з показником вологості 50-70%, температури 18-22 градуси. Якщо в будинку занадто сухе повітря, варто вибрати компактний і ергономічний зволожувач. Сучасні пристрої займають мало місця, підключаються через USB кабель, деякі модели суміщені з нічником.

Як привчити дитину засинати самостійно?

Педіатри рекомендують привчати дитину до навичок самостійного засипання з 6 місяців. Насправді, всі малюки різні, тому тільки мамі вирішувати, коли і яким способом розвивати ці навички.

Найпоширеніша проблема - дитина звикла засинати на руках. Поступово скорочуйте кількість і амплітуду заколисуючих рухів, намагайтеся перекласти малюка в ліжечко. Після цього поясніть дитині, що вона буде спати в ліжечку, з улюбленою іграшкою. Звичайно ж, за вашою поведінкою, а не за словами, маля зрозуміє ваші наміри, буде плакати і протестувати. Згідно з цією методикою, потрібно вийти з кімнати, не звертаючи уваги на плач, зайти тільки через хвилину, щодня збільшуючи цей інтервал.

Такий метод підходить далеко не всім мамам, тому ви можете укладати крихітку звичним для вас способом. Дитячі психологи і педіатри стверджують, що малюки психологічно готові засипати самі приблизно в 2-2.5 роки. Саме в цей час їм можна читати казки на ніч, від яких діти отримують масу задоволення. Малюк може заснути під голос мами чи тата або ж дослухати казку до кінця, після цього спокійно перенестися в сонне царство.

Якщо ви хочете розірвати стереотип «груди - сон», груди можна замінити пустушкою, пляшечкою з водою чи сумішшю. Відучити від засипання на груді можна, нагодувавши малюка, але не давши йому заснути. При цьому світло в кімнаті ввімкнене, ви не проводите сонного ритуалу. Так дитина зрозуміє, що груди - це тільки годування, а не час для сну.

Малюкові буде простіше заснути без мами, якщо поруч з ним покласти улюблену іграшку. Починайте укладати її поруч, коли засинаєте разом. Іграшка збереже мамин запах і дитині буде спокійніше самій у ліжечку.

Не варто думати, що, сильно втомившись, дитина краще засне, адже перегули і перевтома тільки заважають здоровому сну. Чітко дотримуйтесь часу активності та укладайте дитину за ознаками втоми.

Найважливіше - створити в будинку здоровий мікроклімат, якісну обстановку, що налаштовує на сон. Це період спокійної активності, мінімум, за годину до сну, приглушене світло в кімнаті, сонний ритуал.

Навички здорового сну від 12 до 18 місяців

Всі рекомендації аналогічні вікові 9-12 місяців – виконувати сонний ритуал, скорочувати кількість активних ігор перед сном. Часто, діти в 12-15 місяців потребують виплеснути енергію саме у вечірній час. Їм потрібно бігати по дому, стрибати, пищати і сміятися. Якщо така поведінка заважає нормальному засипанню, можливо, варто проводити час на вулиці більш активно - бігати з дитиною, водити на спортивні майданчики. Також при укладанні дитина може починати вигинатися і кричати. Експерти радять залишити маля одне в ліжечку і дати «викричатися», заспокоїтися самостійно.

Найважливіша порада для здорового сну - укладати дитину на ніч не пізніше 21 години. Це означає, що з вечірньої прогулянки потрібно повернутися в 19.30, щоб дати малюкові можливість заспокоїтися, поїсти, прийняти ванну, провести сонний ритуал.

Коментарі

Залишити коментар

Залишити відповідь

Давайте дружити
Змінити мову
© 2024 Інтернет магазин одягу - Всі права захищені