(050) 162 08 88
(067) 800 10 77
(067) 800 10 77

Час роботи колл центру:
с 09:00 до 17:00
Пн-Птн

(050) 162 08 88

(067) 800 10 77

(093) 213 19 60 Viber

Як підтримувати режим під час хвороби дитини?
Червень 29, 2019

Як підтримувати режим під час хвороби дитини?

Автор:

Хвороба малюка - стрес, у першу чергу, для батьків, яким важливо мобілізувати сили, щоб одужання настало швидше. Основне питання, що цікавить батьків - коли дитині потрібен постільний режим? Часто від педіатра можна почути категоричну настанову: дитині необхідно лежати в ліжку. Однак, не всім дітям постільний режим дуже потрібен.

Постільний режим може дійсно знадобитися, якщо у дитини заразна хвороба, наприклад, дифтерія, вітряна віспа, а в будинку є маленькі діти, які можуть заразитися. В такому випадку, переміщення хворої дитини по квартирі, будинку провокує передачу вірусу дітям, іншим членам родини. Вирішальний фактор, що впливає на вибір постільного режиму, це тяжкість стану малюка. Якщо дитина не виявляє бажання вибратися з ліжка, хоче полежати і поспати, це явно говорить про її погане самопочуття. Бажання ж малюка активно грати, а не лежати під ковдрою, навіть під час хвороби, не варто обмежувати.

Немовлята до року під час хвороби (отруєння, ГРЗ з різким підвищенням температури) самі обирають собі постільний режим. Вони сплять більше звичайного, а періоди бадьорості схильні проводити у батьків на ручках. Такі маленькі дітки ще не можуть самостійно себе зайняти, тому постільний режим в даному випадку - поняття досить розмите.

Якщо говорити про постільний режим для дитини старшого віку, починаючи з 2-3 років, коли малюку дійсно погано і він вважає за краще полежати в ліжку, важливо дотримуватися ряду рекомендацій. Головний кінець ліжка під час сну варто трохи підняти, стежити, щоби малюк не лежав довго в одній позі. Під час неспання обкласти дитину подушками, щоб надати напівсидяче положення.

Важливо міняти постільну білизну часто, близько 2 разів на тиждень, аби забезпечити комфортні умови та дотримання правил гігієни. Це особливо актуально, якщо малюк температурить і сильно пітніє - постільна білизна швидко просочується потім, тому потребує частої заміни.

Яким же повинен бути режим для хворої дитини, якщо він не хоче лежати в ліжку? Дозволяйте грати в звичні ігри, але обмежуйте рухову активність. Під час хвороби людина інтенсивно пітніє, а в процесі біганини, стрибків, потовиділення ще більше посилюється. Як наслідок, втрачається волога, згущується кров, пересихають слизові, погіршується виведення мокротиння. До того ж, при надмірній активності може додатково підвищуватися температура тіла.

Правила успішного одужання дитини

Якщо вас цікавить, як допомогти хворій дитині, важливо знати базові правила поведінки.

Обов'язково створити оптимальний температурний режим, стежити за рівнем вологості в кімнаті. Якщо в дитячій кімнаті є балкон, частіше відкривайте двері, але стежте, щоб не було протягів. Оптимальна температура повітря - 19-20 градусів. Не менш важлива для одужання і вологість - від 50 до 70%. Зволожувач і очищувач повітря допоможуть підтримувати ідеальний рівень вологості.

Особливо важливо регулярно вимірювати температуру і вологість узимку, коли повітря сильно пересихає під впливом опалювальних приладів. Зволоження повітря, підтримання стабільної температури - важливі фактори одужання малюка. Без зволожувача підвищити рівень вологості в опалювальний період можна за допомогою відкритих ємностей з водою, встановлених біля опалювальних приладів. Також можна викладати вологі пелюшки на батареї.

Прогулянки - ще один пункт, про який часто сперечаються батьки. Чи можна гуляти з хворою дитиною? Якщо у малюка нежить, несильний кашель, температура в межах 37.5 градусів, погуляти можна. Свіже повітря, помірна фізична активність підуть тільки на користь. Не варто відвідувати дитячі майданчики, якщо у дитини інфекційне захворювання, краще почекати 5-7 днів. Коли малюк погано себе почуває, скаржиться, вередує, температура вище 37.5, краще відмовитися від прогулянки. Просто частіше провітрюйте приміщення, стежте за рівнем вологості.

Купання - при високій температурі від ванни краще взагалі відмовитися. Досить підмивати дитину, або ж обтирати шкіру, щоби змити піт і бруд. Поки малюк повністю не одужає, приймати ванну не варто.

Правильний режим прийому їжі і води

Ще одне актуальне питання, яке цікавить батьків - як налагодити питний режим під час хвороби малюка, як годувати? Не змушуйте дитину їсти. Всі ми пам'ятаємо, як у дитинстві відмовлялися від їжі, але мами нас примушували. На перетравлення їжі організм витрачає багато енергії, яка важлива для боротьби з хворобою. Готуйте легку їжу - супи, м'ясні та овочеві бульйони, негусті каші.

Як часто давати воду під час хвороби дитині? При захворюваннях потреба в рідині різко підвищується, оскільки організму потрібно виводити токсини. Надмірне потовиділення, підвищення температури, виділення мокротиння - всі ці процеси вимагають посилення питного режиму. Тому давати пити дитині потрібно часто, кожні півгодини по половині чашки. Крім звичайної води, можна давати теплий чай, морси, воду з лимоном, компот із сухофруктів. Для малюків, які ще не вміють пити з чашки, важливо підібрати зручний поїльник, з якого комфортно пити навіть лежачи.

Що робити, якщо підвищений ацетон? Так по простому називають ацетономічний синдром, який може виникати під час хвороби, а також після сильного стресу. Виникає він при надлишку в крові не до кінця розщеплених продуктів обміну білка. Якщо у дитини підвищується температура, виникає блювота, що повторюється через рівні проміжки часу, бліда шкіра, гарячковий рум'янець, запах ацетону з рота, це ознаки ацетономічного синдрому.

Найважливіше - давати дитині більше пити сольових розчинів. Можна давати розчини електролітів, мінеральну воду «Боржомі», «Поляну Квасову». Важливе правило: давати пити маленькими порціями, але часто, відразу великі порції води пити не можна. Якщо така схема лікування не дає результату, рівень ацетону не знижується, важливо звернутися за допомогою до лікаря, можливо знадобиться госпіталізація для внутрішньовенного вливання розчинів.

Коментарі

Залишити коментар

Залишити відповідь

Давайте дружити
Змінити мову
© 2024 Інтернет магазин одягу - Всі права захищені