(050) 162 08 88
(067) 800 10 77
(067) 800 10 77

Час роботи колл центру:
с 09:00 до 17:00
Пн-Птн

(050) 162 08 88

(067) 800 10 77

(093) 213 19 60 Viber

Норми сну від народження до 3 місяців
Липень 27, 2019

Норми сну від народження до 3 місяців

Автор:

Перші три місяці найскладніші та дуже відповідальні, для батьків та дитини. Батьки багато чого не знають: що і як правильно зробити, а малюк потрапив в незнайоме середовище, йому потрібно чимало зусиль для адаптації. Перші тижні малюки тільки їдять молоко або суміш і сплять. Поступово час неспання збільшується, дітки проводять більше часу, розглядаючи все навколо.

Якщо вам цікаво, скільки в добу спить малюк до 3 місяців - приблизно 17-18 годин перші тижні, близько 15-ї години ближче до трьох місяців. Малюки в такому ранньому віці не можуть спати довше 2-3 годин поспіль, ні вдень, ні вночі - такі особливості сну новонароджених. Вам доведеться вставати вночі кілька разів, щоб змінити брудний підгузок, погодувати, а вдень до цих обов'язків додаються ще ігри. Втім, ігри це досить розмите поняття для такого віку. Перші тижні дитина погано розрізняє об'єкти навколо, навіть маму визначає за запахом, а не візуально. Тому ви можете говорити з малюком, розповідати віршики, потішки. З перших тижнів можна повісити над колискою або сповивальним столиком мобіль - діти люблять розглядати іграшки, які висять на невеликій відстані.

Структура сну новонароджених істотно відрізняється від сну дорослих або навіть однорічних дітей. Ритми сну дітей практично не залежать від зміни дня і ночі, оскільки малюк засинає майже відразу після трапези і прокидається з почуттям голоду, через 2-4 години, в залежності від того, скільки він з'їв перед сном. Це основна складність, з якою доведеться зіткнутися батькам - дитина буде прокидатися і вдень, і вночі, і це абсолютно нормально. Тільки у віці 3-4 місяців малюки вчаться спати довше, а до віку 8-9 місяців можуть спати майже всю ніч, не прокидаючись.

Тому, якщо вас турбує питання - як налагодити сон новонародженого, просто наберіться терпіння, оточіть малюка увагою і турботою.

Циклічність дитячого сну

Часто мами скаржаться, що малюк спить тільки на руках або тільки біля грудей! Звичайно ж, така ситуація істотно виснажує і без того напружену нервову систему. Тут важливо нагадати, що дитячий сон ділиться на дві фази, активну, швидку, і глибоку. Під час активної фази сну очі малюка трохи рухаються під повіками, часом здригаються ручки або ніжки, дихання неритмічне, на обличчі можуть з'являтися гримаси або посмішка. Приблизно, через 10-20 хвилин дихання сповільнюється, стає більш ритмічним і спокійним, рухи очей пропадають, всі м'язи розслаблюються, настає фаза глибокого сну. Визначити її дуже просто - якщо підняти ручку малюка і відпустити, вона падає, дитина не намагається напружити її. У такій фазі малюка досить складно розбудити, навіть якщо ви будете говорити поруч.

Тому, якщо ви хочете перекласти малюка в ліжечко, обов'язково дочекайтеся фази глибокого сну. Якщо ви спробуєте змінити положення крихітки, укласти в ліжечко під час поверхневого сну, він прокинеться і почне неспокійно плакати, а вам доведеться заново заколисувати дитину. Навіть дітки близько 1 року, прокидаючись у фазу активного сну, можуть істерично плакати, заспокоїти їх украй важко. Повернути дитині спокійний сон простіше, якщо повторити ритуал укладання. Приклад: якщо малюк заснув на грудях, дайте груди, заснув під час заколисувань - покачайте знову.

Як створити комфортні умови для сну?

Щоб сон немовляти від 0 до 3 місяців був максимально міцним і здоровим, потрібно створити ідеальну атмосферу в кімнаті. Важливо, аби повітря не було пересушеним. Особливо, ця вимога актуальна в літні місяці та опалювальний період. Якщо рівень вологості в кімнаті нижче 50%, а підвищити його ніяк не вдається, краще підібрати хороший зволожувач. Сучасні моделі відрізняються стильним і привабливим дизайном, компактними розмірами, просто і швидко заряджаються через USB порт.

Ліжечко або люлька, в якій спить немовля - в ній не повинно бути сторонніх предметів, м'яких іграшок. Подушка дітям не потрібна до віку 2 років, поверхня, на якій спить немовля, повинна бути рівною і плоскою, щоб не спровокувати викривлення хребта. Якщо ви переживаєте, що малюкові незручно, досить підкласти під голову складену пелюшку.

Постіль немовляти повинна бути сухою і чистою, міняти білизну потрібно щотижня. Хоча балдахіни і бортики виглядають дуже мило, в перші місяці життя від них краще відмовитися. Балдахін збирає на собі пил, а в м'яку подушку біля бортика дитина може ткнутися носом, що підвищує ризик раптової дитячої смерті.

Укладаючи дитину на нічний сон, не варто занадто сильно її кутати. Якщо в приміщенні температура повітря знаходиться в діапазоні 18-20 градусів, досить бавовняного комбінезона, чоловічка, зверху легкої ковдри або пелюшки. У холодну пору року можна використовувати спеціальний спальний мішок, конверт для сну, який зберігає тепло.

Звички здорового сну

Починаючи з перших тижнів, уважно стежте за немовлям, вивчайте його поведінку. Щоб гарантувати міцний і здоровий сон, а значить, повноцінний розвиток, важливо дотримуватися графіку. Починаючи з 3-4 місяців сонна дитина починає терти очі, смикати вушка - якщо ви помітили ці ознаки, переходьте до ритуалу укладання. Для більшості дітей до 6 місяців ідеальним ритуалом є заколисування на руках. У міру зростання малюка, ви можете замінювати заколисування - співати пісеньки, погладжуючи по спині, заколисувати на колінах. Важливо не допускати перевтоми немовляти, інакше його сон буде неспокійним, організм буде погано відновлюватися.

Приблизно з двох тижнів привчайте дитину розрізняти день і ніч - в денний час ви граєте, слухаєте музику, читаєте книги, малюк чує фонові шуми. Вночі з дитиною не потрібно гратися, говорити варто спокійно, тихо і мало, включати приглушене світло, щоб не провокувати активність. Також важливо якісно проводити час неспання днем, укладати малюка на сон при перших ознаках стомлення. Часті прокидання вночі можуть бути викликані занадто сильною перевтомою днем. Правильно організоване спальне місце, дотримання режиму допоможуть налагодити сон немовляти.

Коментарі

Залишити коментар

Залишити відповідь

Давайте дружити
Змінити мову
© 2024 Інтернет магазин одягу - Всі права захищені